sâmbătă, octombrie 30, 2010

Sfinţirea bisericii din Ceuaşu de Câmpie


Dupa 62 de ani, credincioșii greco-catolici din Ceuasu de Campie isi au biserica lor. Parohie veche, menționată pe timpul episcopului Ioan Inocentiu Micu (1733), la putini ani dupa Sfanta Unire cu Biserica Romei, aceasta numără 135 de credincioși, avea biserica si doi preoți. In anul 1809, aici se construiește o noua biserica de lemn care va dăinui peste 130 de ani cand se va construi alta de zid. Cu timpul, numărul enoriașilor greco-catolici creste, ajungând la 410 in anul 1865, 442 în anul 1900, apoi la 661 in anul 1937, date consemnate in sematismele bisericii. In decursul timpului, oamenii de aici s-au bucurat de preoți buni si au trăit in armonie, alături de reformații maghiari. Consecință a măsurilor arbitrare impuse de regimul comunist postbelic, in anul 1948, cultul lor a fost scos in afara legii, iar bunurile împreună cu biserica le-au fost confiscate. In schimb, nu a putut fi confiscata credința, căminele credincioșilor de aici, asa cum s-a întâmplat pretutindeni in tara, au devenit altare si puncte de oficiere, de servire in secret a serviciului liturgic si administrarea sfintelor taine, cu precădere a botezului si căsătoriei. S-a pus capăt acestei stări de lucruri în anul 1989, cand, in libertate, cei care si-au păstrat credința, acum erau liberi sa si-o exercite. Un imbold au primit credincioșii de aici din partea părintelui Grigore Friciu, care a revenit in vechea sa parohie, doctor de Roma in științe teologice si filozofice. De vie amintire rămân căminele credincioșilor care au asigurat cadrul oficierii periodice a Sfintei Liturghii.

Asa s-a nascut ideea construirii unei biserici greco-catolice la Ceuasu de Campie. Initiator, preotul paroh Ovidiu Comes, iar actul de generozitate a venit din partea dlui Ovidiu Friciu si a copiilor sai, Eugenia si Paul, care, in memoria tatalui, respectiv a bunicului, preotul greco-catolic, sa doneze un teren in inima localității, la marginea șoselei naționale.

Încetul cu încetul, planul, proiectul si finanțele pentru procurarea materialelor, nu cu putin efort, au deschis perspectiva lăcașului de cult, a unei noi biserici, o construcție care se distinge prin așezare, suplețe, echilibru si arta. Concepută într-o evoluție a stilului vechi romanesc in forma de cruce greaca, închinată apostolilor Petru si Pavel, prin forma sa ne amintește de bisericile de lemn maramureșene, de influentele bisericilor si mănăstirilor moldovenești. Pictura, realizata de un pictor moldovean in stil oriental, neo-bizantin, îmbină in mod fericit reproduceri biblice ale sfintilor dreptei si universalei credințe, punte intre apus si răsărit. Specific bisericii catolice, si-au gasit loc aici fresce care ii înfățișează pe Sf. Ieremia Valahul, primul roman canonizat, Sf. Anton de Padova, Sf. Francisc de Assisi, Sf. Toma de Aquina, Sf. Augustin , asa cum a remarcat si Preasfințitul Vasile in aceasta biserica stau unul langă celalalt sfinți din tradiția latină si orientală, semn al universalității bisericii.

Duminica, 24 octombrie 2010, aproape 1.000 de credinciosi, s-au adunat sa participe la bucuria enoriasilor din Ceuasu de Campie. Ceremonia a inceput de dimineata prin rugaciunea de sfintire a apei oficiata de 20 de preoti. A urmat primirea Preasfintiei sale Vasile, episcop de Alba Iulia si Fagaras, de către mulțimea adunata la eveniment. Cuvantul de primire a fost rostit de către părintele Ovidiu Comes, însoțit de frumoasele versuri rostite de copii _ simbol al purității _, dupa care a urmat ceremonia sigilării in masa altarului a sfintelor moaste si a Hrisovului fixat in masa Sfantului Altar, drept mărturie a evenimentelor peste timp cu principalii ctitori ai bisericii, dupa care a urmat sfintirea propriu-zisa. In continuare, s-a desfășurat Liturghia Arhiereasca solemna. Răspunsurile au fost date de corul Parohiei nr. 4 din Targu-Mures. In tot acest timp, soarele si-a revărsat cu căldura razele sale pe esplanada din fata bisericii, unde erau adunați credincioșii, semn al primirii rugăciunii înălțate Domnului. Vibrante au fost cuvintele rostite cu acest prilej de P.S. Vasile, care spunea ca este o zi frumoasa de ruga împreună, zi importanta pentru intreaga Biserica Universala, răsărită după lungi asteptări. Biserica este însușirea trupeasca a omului – arata Preasfintia Sa -, un locas pentru trezirea memoriei celor 40 de ani petrecuți in catacombe, semn de chemare la memorie, fara de care nu avem identitate. Este un eveniment spiritual al comuniunii dintre noi si Creator.

In cuvinte vibrante si-a exprimat mulțumirea pr. Ovidiu Comes, parafrazandu-l pe Sfantul Apostol Petru, purtător de hram, care după Schimbarea la Fata a Mântuitorului spunea ca: “Ce bine ne este noua aici” in casa Tatalui, la acest moment de rugăciune si sărbătoare. A mulțumit tuturor celor care din multul sau putinul lor au oferit sprijin pentru ridicarea bisericii.

A urmat apoi cuvantul părintelui canonic protopop Dan Liviu Fodor, care a tinut sa sublinieze evenimentul crestin, spunand ca “biserica este un loc de rugaciune pentru toti cei care il iubesc pe Cristos, nu numai a greco-catolicilor“. Aici, sfintii bisericii apusene si rasaritene stau impreuna, asa cum si credinciosii trebuie sa traiasca in armonie si fericire. O diploma de multumire pentru generozitate a fost oferita domnului Ovidiu Friciu din partea parohiei. A urmat apoi agapa crestineasca la Caminul Cultural.

Secretariatul Protopopiatului Tg Mures

Mai multe imagini aici

Niciun comentariu: