duminică, octombrie 11, 2009

Sfinţire de biserică la Cetatea de Baltă



Duminică, 27 septembrie 2009, Duminica a 18-a după Rusalii,tinerii noştri s-au deplasat în parohia Cetatea de Baltă, Protopopiatul Târnăveni,unde a avut loc sfinţirea noii biserici parohiale greco-catolice cu hramul Preasfânta Treime, şi binecuvântarea grotei închinate Preasfintei Fecioare de la Lourdes, amplasată în curtea bisericii. Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major şi Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost asistat la celebrarea liturgică de către Excelenţa Sa Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova. Înalţii Prelaţi au fost întâmpinaţi în mod tradiţional înainte de intrarea în sat de călăreţi şi conduşi spre piaţa din centrul satului, unde au fost aşteptaţi de soborul preoţesc şi de întreaga comunitate din Cetatea de Baltă.

Din centrul satului, întreaga procesiune s-a deplasat înspre biserica aflată pe culmea din mijlocul satului, la poalele căreia Excelenţele Lor au binecuvântat noua grotă ridicată spre cinstirea Preasfintei Fecioare de la Lourdes. Procesiunea a avut în frunte racla cu moaştele Sfântului Anton de Padova şi statuia lui, aduse de la Roma şi oferite parohiei Cetatea de Baltă mulţumită pr. Dumitru Simionca şi tânărului Ciprian Moldovan, care sunt şi ctitorii grotei. Sfinţirea noului lăcaş de cult a urmat binecuvântării grotei şi amplasării în biserică a statuii şi moaştelor Sf. Anton de Padova, care de acum înainte vor fi expuse credincioşilor spre venerare în fiecare primă zi de marţi din lună. Sfânta Liturghie arhierească s-a celebrat pe altarul ridicat în faţa bisericii, pentru a putea participa întreaga mulţime a credincioşilor.

Pr. paroh Ioan Sorin Ivan a transmis cuvântul său şi al parohiei de mulţumire Domnului şi tuturor celor care în numele Lui au contribuit la ridicarea bisericii. Întregul eveniment a fost transmis în direct de Radio Maria şi filmat de televiziunea zonală TVAS, care a transmis înregistrarea integrală în cursul zilei de duminică, 4 octombrie. La agapa fraternă ce a urmat în Căminul Cultural din centrul localităţii, a fost prezentat şi un program artistic susţinut de tenorul Romeo Saleno, împreună cu soţia sa, soprana Julia Saleno, artişti ai Operei din Bucureşti, şi de Ansamblu folcloric "Dor de pe Târnavă" din Cetatea de Baltă. După agapă, Ierarhii şi celelalte oficialităţi au fost invitaţi să viziteze Castelul din localitate, monument istoric din secolul al XV-lea.



Detalii suplimentare şi imagini la adresa de mai jos

Radio Maria, galerie foto

Niciun comentariu: