luni, august 10, 2009

Ţării Sfinte, iubire fără frontiere



28 iunie-27 iulie 2009

Pentru a descrie trăirile resimţite în zilele petrecute în Ţara Sfântă cuvintele nu pot decât să contureze o imagine de ansamblu a acelor clipe speciale. Încercarea de a afla în memorie cele mai potrivite sensuri sugestive m-a găsit în situaţia de a o compara cu atacul unui roi de furnici dornice de a îmi cuceri câmpul de idei.

Astfel încât, sub mângâierea toridă a soarelui , am căutat răcoarea plonjând în apele amintirilor.

Munca alături de ceilalţi voluntari din campus şi implicarea în realizarea diverselor activităţi pregătite pentru participanţi m-a ajutat să redescopăr farmecul şi prospeţimea copilăriei , a cărei inocenţă şi splendoare ar putea da o noua dimensiune şi lumii adulţilor, din perspectiva înlăturării discriminărilor şi interdicţiilor de orice natură.
I-am privit pe copii , atât în momentele realizării sarcinilor de lucru, precum şi în clipele de destindere oferite de jocurile din piscină sau de la parcul de distracţii. Bucuria de pe chipul unui copil nu poate fi descrisă, oricât de meşteşugit alese ar fi cuvintele.
Am observat şi fericirea adâncă din sufletele copiilor din orfelinat când, costumat în clovn, le-am înveselit pentru câteva ore clipele existenţei . Momentul pe care îl credeam al despărţirii de ei a fost cu atât mai emoţionant cu cât a fost presărat cu îmbrăţişări calde ce te făceau să te topeşti alături de inimioarele lor inocente. Dumnezeu a vrut ca ziua următoare să o petrec împreună cu ei în călătoria la Haifa , pe malul Mediteranei . Chiar dacă marea înspumată îşi înălţa valurile ameninţător, pentru ei a fost mai mare bucuria jocului în nisip şi în mica piscină amenajată pe mal.

Continuând incursiunea în apele amintirilor din Ţara Sfântă, mă voi referi la clipele petrecute în Ierusalim . Drumurile cetăţii le poţi parcurge în 3 moduri:
- făcând un tur rapid în goana autoturismelor călătorilor dornici de a ajunge la destinaţia propusă
- în galopul apăsat al paşilor turistului avid de a vizita cât mai mult
- sorbindu-i încet savoarea în trăirile şi pioşenia pelerinului

Discutând cu locuitorii creştini ai cetăţii le vei putea descoperi frământările existenţiale. Ai putea parcurge cu ochii minţii o Via Dolorosa contemporană , cu oameni alungaţi sub ocara şi batjocura celorlalţi, toate acestea trăite cu o seninătate în priviri dată de speranţa salvării divine.
Un popas efemer la porţile Ierusalimului şi observarea furnicarului uman al zonei, te-ar duce cu gândul la încărcătura energetică şi magnetismul neîncetat al aşezării, ce atrage constant, peste veacuri , paşii călătorilor din întreaga lume.

Esenţă a creştinismului, inima acestor locuri sfinte pulsează neîncetat de mii de ani alimentând în continuare corpul bisericii universale.



Răsăritul din spatele sârmei ghimpate

Niciun comentariu: