luni, august 10, 2009

Voluntar în Ţara Sfântă

Galerie foto

În luna iulie s-a desfăşurat la Betleem un campus pentru copii organizat de Acţiunea Catolică din Betleem, la care au fost invitaţi, prin intermediul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), doi animatori români din partea Acţiunii Catolice din România (ACRO). Cei doi tineri care reprezintă ACRO la campusul din Betleem au fost Raluca Fernea din ASTRU Cluj şi Codruţ Morariu din ASTRU Blaj filiala Tîrgu Mureş.

Iată impresiile primei săptămâni petrecute în Ţara Sfântă .
După un zbor de 3 ore, pornit din România, aterizarea nocturnă de la Tel Aviv ne deschidea o poartă spre o lume plina de farmec şi contradicţii, de răspunsuri ce nasc mereu alte întrebări.

Ivirea zorilor şi strălucirea puternică a soarelui ne-a dezvăluit un pământ arid, dar acoperit de vegetaţie, a cărei sursă de apa îţi lansează o altă temă de gândire. Am conştientizat că voiţa lui Dumnezeu ne-a călăuzit pe aceste meleaguri, pe drumurile parcurse odinioara de paşii Mariei şi ai lui Iosif, auzind – ca un arc peste timp – cuvintele scripturii : ”Şi cuvântul s-a făcut trup şi a locuit printre noi”

Intrarea în Biserica Naşterii am simţit-o ca o împlinire, ca o adăpare a sufletului la izvorul nesecat al credinţei, în lumina Stelei răsărite pe cerul umanităţii. Constieţi de puterea fără limite a rugăciunii , am adus în inimile noastre sentimentele celor pe care îi purtam în suflet şi în gând, ridicându-le spre ceruri ca mulţumire pentru misiunea ce ne-a fost încredinţată .

Ajută-ne, Doamne, să nu ne abatem de la calea ce ne-ai pregătit-o, şi să putem fi făcliile vii prin care să te mărturisim, cu inimile pătrunse de focul iubirii tale .”

Desfăşurat sub mottoul ,,Mergeţi la casele voastre şi spuneţi-le tuturor ce a făcut Domnul pentru voi”, campusul estival organizatde Acţiunea Catolică din Betleem adună zilnic la activităţile derulate peste 100 de copii.

Împărţiţi în echipe, pe 3 grupe de vârstă, participanţii îmbracă tricouri de culori diferite, purtând numele a trei sfinţi : cei mai mici – în albastru,ucenicii Sf.Francisc; grupa a doua – în galben, sunt ucenicii Sf.Iosif, iar cei mai mari – în gri, sunt ucenicii Sf.Anton.

După rugăciunea de dimineaţă şi jocurile energizante, voluntarii însoţesc şi ajută echipele de copii la activităţile derulate pe ateliere de lucru: religie, muzică, abilităţi practice sau jocuri dinamice. Există şi ateliere mai speciale destinate vizionării de filme sau jocurilor la piscină.

La început mai timid, apoi din ce în ce mai activ, s-a conturat şi rolul nostru la aceste activităţi, intervenind de câte ori este necesar pentru dinamizarea participanţilor la acest campus, prin jocuri, cântece şi bansuri, sau prin sugerarea de idei utile desfăşurării atelierelor.

Programul activităţilor cu copiii se încadrează în intervalul orar 8-12.30, voluntarii continuând activităţile în fiecare seară prin amenajarea spaţiului şi asigurarea logisticii necesare organizării de acţiuni pentru familii : bingo, vizionări de filme, spectacole, petreceri la piscină sau seri sportive.

Ziua de sâmbătă a fost alocată călătoriei prin Betlleem, pe traseul parcurs odinioară de paşii Mariei şi ai Sf.Iosif în împlinirea destinului lor de sfinţenie: Biserica Naşterii, Grota Laptelui, Câmpul păstorilor. Copii şi voluntari au străbătut împreună drumuri ale istoriei, trăind prezentul cu gânduri împinse spre un viitor mai bun.

Niciun comentariu: