marți, septembrie 13, 2011

Sfânta Rita la Tîrgu Mureş

Sfanta Rita, denumita de Papa Leon al XIII-lea Perla pretioasa a Umbriei, cunoscuta in intreaga lume crestina ca Sfanta cauzelor imposibile, a binecuvantat si orasul Targu-Mures prin prezenta sfintelor sale moaste, in Biserica Adormirii Maicii Domnului, in zilele de 12-13 septembrie 2011.

Luni, 12 septembrie, ora 17, relicvariul a fost intampinat la Biserica Greco-Catolica (pe Str. Armoniei nr. 29/A) de pr. Ioan Farcas, parohul Bisericii, pr. Protopop Dan Fodor, impreuna cu preotii si credinciosii veniti pentru a cere mijlocirea Sfintei Rita.

A urmat, de la ora 19, Sfanta Liturghie si un program de adoratie euharistica coordonat de tineri Astristi,paraclisul si alte rugăciuni specifice. Biserica a fost deschisa pentru venerarea moastelor pana a doua zi. Credinciosii au fost invitati la venerarea moastelor, pana marti, 13 august, la ora 13, ora plecarii din Targu-Mures.

Este pentru prima data cand aceste moaste parasesc Italia. Relicvariul care va fi adus si expus spre venerare contine un fragment de os de la incheietura mainii stangi a Sfintei Rita, fragment extras cu binecuvantarea Arhiepiscopului de Spoleto-Norcia, Episcopul locului, pentru a putea fi purtat la cei care nu au posibilitatea sa ajunga la Cascia, unde este expus trupul sfintei, neputrezit. Sfinta Rita de Cascia (1381-1457) ar fi putut fi o crestina mediocra sau chiar una fara valoare, inasprita de suferinta si impinsa spre rebeliune. A fost in schimb o sfanta. Aceasta reflectie a celui mai recent si renumit biograf al Sfintei Rita din Cascia ne permite de indata sa privim cu realism una dintre figurile cele mai populare si universale ale istoriei crestine. Devotiunea catre Sf. Rita contine ceva inexplicabil: traind spre sfarsitul anilor 1300 si prima jumatate a anilor 1400 si venerata imediat si invocata ca sfanta, este insa numita fericita de-abia in anul 1628, iar canonizarea este proclamata doar in anul 1900. Totusi, poporul crestin i-a aratat dintotdeauna un incredibil atasament, datorita miracolelor, bineinteles, dar si pentru legendele care au imbogatit istoria vietii sale. Cu atat mai mult cu cat ea este numita in mod afectiv Sfanta imposibilitatilor, adica aceea careia i se poate cereunhar chiar si in situatiile celemaidisperate sidenerezolvat. Dupa moarte, Sfanta Rita a fost depusa intr-o biserica din orasul Cascia, Italia, unde poate fi venerata si astazi. A urmat o abundenta de miracole daruite celor din jur si credinciosilor devotati. Amintim de parfumul intens pe care il emana (fapt marturisit in mod repetat pana in zilele noastre) si ca acel trup nu a fost niciodata inmormantat si nici supus coroziunii timpului, ci a fost imediat expus venerarii in manastire. De atunci un incredibil si constant flux de pelerini leaga acel mic orasel din Umbria de lumea intreaga; in Rita o cauta cu siguranta pe Sfanta imposibilitatilor – ea care a patit atatea si a iubit atat de mult. Cei devotati o cauta pe fata care il cauta pe Dumnezeu, pe femeia din casatoria dificila, pe sotia care si-a pierdut sotul intr-un mod violent, pe mama care nu mai stie ce sa faca pentru a-si salva fiii, pe vaduva capabila de iertare si de bunatate, pe femeia consacrata care sta langa Cruce pentru a primi si a imparti acele haruri si acea mantuire.






Niciun comentariu: