marți, aprilie 12, 2011

Lansare de carte


Luni, 11 aprilie, în sala de conferinţe a Protopopiatului Greco-Catolic Târgu Mureş, a avut loc manifestarea cultural religioasă „CU ISUS PE DRUMUL CRUCII”. La manifestare, organizată de Protopopiat în colaborare cu Editura Arhidiecezană „Buna Vestire” din Blaj, au aprticipat peste o sută de credincioşi greco catolici, dar şi ortodocşi, preoţi din Protopopiatul Târgu Mureş şi din parohiile învecinate.

Manifestarea a fost deschisă de părintele protopop Dan Fodor, care împreună cu cei prezenţi s-au recules şi au rostit rugăciuni. A fost prezentat apoi volumul „Biserica Română Unită cu Roma, Greco Catolică, în anii persecuţiei comuniste”, o antologie de Alexandru Peterlăcean şi Ion Moldovan, care cuprinde mărturii zguduitoare şi documente despre prigoana Bisericii Greco-Catolice în anii comunismului. Lucrarea a fost prezentată publicului de Ion Moldovan, directorul Editurii Arhidiecezane din Blaj.

În cadrul aceleiaşi manifestări a fost prezentată şi cartea „Veta Biriş – Cântecul vieţii”. Cartea cuprinde în cele unsprezece capitole ale sale momente şi evenimente din viaţa satului românesc transilvănean din deceniile cinci şi şase ale secolului trecut, dar şi evoluţia şi cariera artistică ale Vetei Biriş, relatate de artistă într-un lung dialog cu Ion Moldovan. Prezentă la eveniment, doamna Veta Biriş, a vorbit celor prezenţi, printre altele, de importanţa pe care preceptele şi morala creştină insuflate încă din copilărie, le-au avut pentru evoluţia ei ca om şi artist.

Programul manifestării a cuprins şi un recital de cântece populare religioase susţinut de doamna Veta Biriş, dar şi de cunoscutele interprete de folclor Dorina Oprea, Leontina Pop şi Marioara Precup.

La finalul întâlnirii, părintele protopop Dan Fodor şi preoţii prezenţi s-au rugat împreună cu credincioşii, mulţumind Domnului pentru harul, lumina şi pacea pe care le-a revărsat asupra celor prezenţi.

Preluare BRU

Niciun comentariu: