luni, februarie 08, 2010

Amintiri de la Poznan


Sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010 ne-a prilejuit participarea la cea de-a 32 ediţie a Întâlnirii Europene a tineretului , organizată de comunitatea Taize.

Scrisoarea primită azi de la fratele James vorbeşte despre momentele speciale ale acelor zile, care merită să fie împărtăşite tuturor.

Lectură plăcută !


,, Dragi Prieteni,

Mai mult decat o luna a trecut deja de la Intalnirea de la Poznan. Cum multi nu au avut posibilitatea sa ia parte la pelerinaj in acest an, ne-am gandit ca va vom scrie cateva randuri astfel incat sa simtiti si voi ca ati participat. Intalnirea in sine a fost una speciala. La plecarea autocarelor, in ultima zi, atat de multi participanti din Romania ne-au spus ca a fost cea mai frumoasa intalnire de cand vin ei!

Si motivul pentru aceasta? Ospitalitatea poporului polonez, cred. Inainte ca intalnirea sa inceapa toti fratii, surorile si voluntarii deja sositi la Poznan au fost invitati sa sarbatoreasca Ajunul Craciunului impreuna cu diferite familii. A fost o frumoasa experienta pentru noi – vreau sa spun ca am simtit cum va fi intalnirea inainte ca ea sa inceapa. Aparent aceasta traditie a ospitalitatii este atat de puternica, incat ei spun ca, daca dusmanul ar veni la usa trebuie sa iti arunci sabia (asta ne arata cat de vechi este obiceiul) si sa il primesti si pe el.

Intalnirea in sine s-a defasurat foarte lin si calm, dar acesta a fost cu adevarat un rezultat al implicarii tinerilor din oras, care au desfasurat o munca asidua – atat de mult au asteptat si au solicitat aceasta intalnire de atat de multa vreme.

In Scrisoarea din China scrisa de fratele Alois pentru acest an, el ne invita sa reflectam toti asupra libertatii noastre – 20 de ani dupa schimbarile care au avut loc din ’89 in Romania si in alte parti. Aceasta a fost si tema intalnirii pe tari.

Intalnirea pentru Romania a fost cu adevarat frumoasa. Mai intima decat de obicei, si deschisa, apropiata, spontana. Au fost atat de multi tineri, care au dorit sa vorbeasca, sa ne vorbeasca despre ce-si amintesc, despre ce-au simtit si despre cum au trait acesti douazeci de ani de libertate.

O tanara din Iasi ne-a impartasit foarte frumos gandurilie sale, adresand tuturor urmatoarea intrebare: "Cum crezi ca va arata Romania in zece ani? Asa cum te vezi tu aratand in zece ani, cum te vezi tu in zece ani. A fost interesanta intrebarea si raspunsul de asemenea pentru ca nu am fost invatati sa ne intrebam in acest fel, sau sa ne planificam viata in acest fel. Din acest punct de vedere avem de invatat."

Au fost si tineri participanti care au spus in cuvinte sincere ce simteam cred ca toti despre Intâlnirile Europene organizate de Taizé: Un tanar din Bucuresti reflectand asupra experientei pe care a avut-o privind cum tinerii din Poznan s-au implicat in organizarea aceastei intalniri, a mentionat faptul ca tinerii in general ar trebui sa invete ce inseamna voluntariatul, ce inseamna sa iti oferi serviciile fara sa soliciti nimic in schimb, sa faci diferte lucruri dezinteresat. De asemenea a mai spus ca trebuie sa invatam sa gasim singuri solutii la problemele pe care le intampinam, la incercarile la care suntem supusi, fara sa asteptam ca cineva sa ne dea solutia. Ar mai fi necesar sa ne schimbam mentalitatea, modul in care privim lucrurile. Nimeni nu spune ca este lucru usor, dar cu siguranta merita incercat. De noi depinde asadar cum va arata Romania si lumea in zece ani, nu?

O minunata surpriza a fost atunci cand Consulul Onorific al Romaniei la Poznan s-a prezentat. Traieste in Poznan de 30 de ani. Exista acolo, in aceasta regiune si o mica comunitate de romani pe care a reusit sa ii aduca impreuna. A fost foarte incantata sa vada un asa mare grup de crestini din Romania aratandu-si credinta lor in Dumnezeu laolalta cu alti tineri din Europa.

Curand, un nou an de intalniri va porni in Taize. Speram sa va vedem pe multi dintre voi aici, sau in Romania in anul care vine, sau in Olanda pentru Intalnirea Europeana din iarna viitoare, la finele anului 2010. Va pastram pe toti in rugaciunile noastre, increzatori ca Dumnezeu are grija de noi toti. In aceste vremuri de greutate stim ca el ne pregateste, ne intareste in felul sau tainic pe care nu il percepem, pe care nu il vedem, care nu este evident: “Chiar de voi umbla prin mijlocul umbrei mortii, nu ma voi teme de rele, ca Tu cu mine esti ..." Ps. 22

Asteptand sa va vad pe cat mai multi dintre voi in lunile care urmeaza,

al vostru intru Hristos,

Fratele James, Fratele Kilian si intreaga Comunitate din Taize.

_____________________

Taizé Communauté
71250 TAIZE
Franta "

Niciun comentariu: