duminică, noiembrie 28, 2010

14 noiembrie,prezentare de carte


In data de 14.11.2010 la biserica protopopială greco-catolică a avut loc prezentarea cărtii “Pagini din istoria orasului Tg. Mures si a Jud. Mureș” de către Academician Prof. Dr. Ovidiu V. Buțiu. Cartea este scrisă de către tatăl dânsului, Vasile Buțiu, delegat greco-catolic la Marea Unire din 1918, culegător de date istorice si de folclor, care s-a născut în comuna Solovăstru din Jud. Mureș, in 25.07.1902, într-o familie binecuvîntată de Dumnezeu cu unsprezece copiii. Școala elementară a urmat-o în satul natal, studiile sale fiind completate prin cele liceale la Tg Mureș si cele juridice la Cluj Napoca. De mic copil Vasile Butiu s-a format in spiritual dragostei de neam și de țară, al respectului adânc fata de istoria poporului roman si a creațiilor acestuia. Credincios greco-catolic și adevărat “Apostol al Neamului”, el a fost un susținător al originii noastre latine, un mare iubitor al folclorului mureșean si un vizionar al Marii Uniri a tuturor romanilor, viziune pe care a plătit-o în nenumărate rânduri prin repetate întemnițări.

In memoriile lăsate de Vasile Buțiu care cuprind: o monografie, 28 articole tipărite cat și un număr de 45 caiete cu date si evenimente istorice, reiese ca încă din primul ciclu al școlii primare, copii romani au fost educați în conștiința vechimii si importantei neamului nostru.

Cuprinsul cărții face un itinerar pornind de la atestarea arheologica a existentei poporului nostru in vatra mureșeană si Dacia antica, Daco-Romania in jud. Mureș, numele localității Tg Mureș si destinul sau, Transilvania si continuitatea daco-romana pana in epoca lui Iancu de Hunedoara, orașul Tg Mureș după prăbușirea lui M Viteazul, Comentarii privind revoluția lui Horea, Revoluția din 1948 in Tg Mureș, monumentele istorice romane din judetul Mures, anul 1918 anul împlinirii năzuințelor naționale în județul Mureș. Așa după cum reiese din opera sa, istoria neamului este viu urmărită în paginile scrise de Vasile Butiu. Biserica romaneasca de lemn de pe valea Muresului reflecta unitatea istorica a poporului român simbolizând geografia spirituală a neamului.

Drept mărturie a acestui fenomen avem: bogăția de cărți bisericești ce au făcut o legătură permanenta intre Transilvania, Țara Românească și Moldova, stilul identic arhitectonic al constructiilor, al zugrăvelilor, al picturii, calendarul slujbelor, localizarea in cadrul natural poetic al naturii, cât și împodobirea florală a lor.

Ca și concluzie considerăm a fi extrem de potrivite cuvintele Academicianului Prof. Dr. Ovidiu Butiu: „Aceasta carte, pentru care tatăl meu a adunat date o întreagă viata, a fost scrisa asa cum spunea el, pentru apostolii neamului romanesc, cu dorința ca ei sa propovăduiască mai departe adevărurile noastre naționale.”

Niciun comentariu: