duminică, aprilie 21, 2013

Curs de formare tineri

În perioada 18-21 aprilie 2013 s-a desfăşurat la Timişoara ultimul curs de formare din triada propusă de echipa sectorului tineri din Acţiunea Catolică România.  Cursul de formare a avut tema abcAC şi moto-ul – „Voi sunteţi sarea pământului, lumina lumii!” (Matei 5,13-14) şi a fost pentru toţi participanţii o ocazie de formare și aprofundare a semnificației și importanței proiectului formativ într-o asociaţie de tip Acţiune Catolică, realizarea itinerariului formativ, reguli de viață în Acțiunea Catolică şi elaborarea unei fişe de activităţi.
Prima zi a cursului a fost dedicată proiectului formativ şi regulii de viaţă în Acţiunea Catolică. Sesiune de lucru despre importanţa proiectului formativ a fost coordonată de Crina Horvar- vicepreşedinte sector tineri care a subliniat faptul că finalitatea proiectului formativ este aceea de a forma laici care să îşi trăiască credinţa în mod autentic şi fidel, în orice context al vieţii. Laici care, aşa cum spun documentele Bisericii, să fie mereu conştienţi că sunt “în lume”, dar nu “ai lumii”, ci “pentru lume”. Astfel formarea creştină şi cea specifică Acţiunii Catolice trebuie să fie gândită, “organizată” şi oferită membrilor pentru ca aceştia să găsească răspunsurile necesare vieţii lor.
Invitaţii nostrii din Acţiunea Catolică Italiană, Marco Sposito vicepreşedinte a sectorului tineri şi Monica Del Vechio, consilier national a aceluiaşi sector au susţinut un moment de formare despre „Regula de viaţă în Acţiunea Catolică”. Pornind de la stabilirea unei reguli personale am ajuns la regulile de grup, ţinînd cont de cele 3 caracteristici rugăciune, împărtăşire şi mărturisire descoperind că uneori regulile nu trebuie să ne îngradească ci rolul lor este să ne ghideze pentru a avea o viaţă spirituală profundă şi matură.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată activităţiilor practice, Codruţa Fernea secretar ACRO şi coordonator al departamentului pentru tineret din cadrul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice ne-a ajutat să înţelegem care sunt paşii pe care trebuie să-i urmam în desfăşuraea unei activităţi cu tinerii. Pornind de la programul propus pentru campusul unitar, tinerii impărţiţi în grupuri au avut de pregătit diverse ateliere, de la activităţi de cunoaştere la seri de adoraţie sau dezbateri pe diverse teme. Ziua s-a încheiat cu un moment spiritual susţinut de Pr. Iuliu Muntean, asistentul spiritual pentru sectorul tineri, după care a urmat participarea la Sfânta Liturghie alături de comunitatea locală şi a responsabilului cu pastoraţia tinerilor din Dieceza de Timişoara, părintele Tamas Bene.
Programul cursului a fost presărat cu  momente de rugăciune atât în rit latin, cât și în rit bizantin dar și cu momente de destindere și vizitarea orașului Timişoara. Tinerii au plecat entuziaşti că au avut ocazia să înveţe lucrui noi, să lege noi prietenii şi să împărtpşească din experienţa lor dar totodoată asumându-şi angajamentul transmiterii mai departe a bucuriei de a face parte din marea familie a Acţiunii Catolice.

Niciun comentariu: