luni, aprilie 29, 2013

Postul Mare



Apărute în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, misiunile populare reprezintă o formă organizată de evanghelizare și constau într-o serie de predici speciale adresate credincioșilor unei comunități, cu scopul reînnoirii vieții creștine a comunității și aprofundării învăţăturii Bisericii.
Comunitatea Greco-Catolică din Protopopiatul Tg Mures a avut ocazia de a experimenta acest tip de pregătire spirituală în cadrul misiunilor populare parohiale organizate de catre Pr.Protopop Fodor Dan, în perioada postului mare in toate parohiile din cadrul protopopiatului.
Părintele protopop ne-a indemnat in cuvintele de invatatura sa fim crestini adevarati lasand la o parte ura,invidia si razbunarea iar în parohiile , casele şi familiile noastre, în fiecare moment al vieţii noastre sa-l avem pe primul loc pe Isus Mantuitorul astfel incat in sufletele noastre sa domneasca iubirea si pacea.
Misiunile populare sunt menite să arunce sămânţa care, în funcţie de calitatea solului, va produce roade.
In acest an in data de 01.04.2013 s-au implinit 20 de ani de la reinființarea Reuniunii Mariane din Tg.Mures, ocazie cu care s-a organizat o intalnire la parohia Adormirea Maicii Domnului, s-a rostit rugaciunea Rozarului, s-au intonat cântece mariane, s-au depanat amintiri cu activitatile desfasurate in aceasta perioada, intalnirea incheindu-se cu o agapa frateasca.


duminică, aprilie 28, 2013

Calea Crucii

26.04 2013

Vremea superbă de primăvară a adunat la rugaciune credinciosii din protopopiat împreună cu preoţii, vineri 26 aprilie la ora 17.00 la rugăciunea Calea Crucii de la Cimitirul Eroilor.
Calea Crucii este o rugăciune specifică perioadei Postului Mare, iar la rugăciunea de vineri au fost invitaţi să participe creştinii de toate confesiunile. Procesiunea publică a început la poalele dealului unde este situată Crucea de Lumină, fiind animat[ de Astristii mureşeni .

duminică, aprilie 21, 2013

Curs de formare tineri

În perioada 18-21 aprilie 2013 s-a desfăşurat la Timişoara ultimul curs de formare din triada propusă de echipa sectorului tineri din Acţiunea Catolică România.  Cursul de formare a avut tema abcAC şi moto-ul – „Voi sunteţi sarea pământului, lumina lumii!” (Matei 5,13-14) şi a fost pentru toţi participanţii o ocazie de formare și aprofundare a semnificației și importanței proiectului formativ într-o asociaţie de tip Acţiune Catolică, realizarea itinerariului formativ, reguli de viață în Acțiunea Catolică şi elaborarea unei fişe de activităţi.
Prima zi a cursului a fost dedicată proiectului formativ şi regulii de viaţă în Acţiunea Catolică. Sesiune de lucru despre importanţa proiectului formativ a fost coordonată de Crina Horvar- vicepreşedinte sector tineri care a subliniat faptul că finalitatea proiectului formativ este aceea de a forma laici care să îşi trăiască credinţa în mod autentic şi fidel, în orice context al vieţii. Laici care, aşa cum spun documentele Bisericii, să fie mereu conştienţi că sunt “în lume”, dar nu “ai lumii”, ci “pentru lume”. Astfel formarea creştină şi cea specifică Acţiunii Catolice trebuie să fie gândită, “organizată” şi oferită membrilor pentru ca aceştia să găsească răspunsurile necesare vieţii lor.
Invitaţii nostrii din Acţiunea Catolică Italiană, Marco Sposito vicepreşedinte a sectorului tineri şi Monica Del Vechio, consilier national a aceluiaşi sector au susţinut un moment de formare despre „Regula de viaţă în Acţiunea Catolică”. Pornind de la stabilirea unei reguli personale am ajuns la regulile de grup, ţinînd cont de cele 3 caracteristici rugăciune, împărtăşire şi mărturisire descoperind că uneori regulile nu trebuie să ne îngradească ci rolul lor este să ne ghideze pentru a avea o viaţă spirituală profundă şi matură.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată activităţiilor practice, Codruţa Fernea secretar ACRO şi coordonator al departamentului pentru tineret din cadrul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice ne-a ajutat să înţelegem care sunt paşii pe care trebuie să-i urmam în desfăşuraea unei activităţi cu tinerii. Pornind de la programul propus pentru campusul unitar, tinerii impărţiţi în grupuri au avut de pregătit diverse ateliere, de la activităţi de cunoaştere la seri de adoraţie sau dezbateri pe diverse teme. Ziua s-a încheiat cu un moment spiritual susţinut de Pr. Iuliu Muntean, asistentul spiritual pentru sectorul tineri, după care a urmat participarea la Sfânta Liturghie alături de comunitatea locală şi a responsabilului cu pastoraţia tinerilor din Dieceza de Timişoara, părintele Tamas Bene.
Programul cursului a fost presărat cu  momente de rugăciune atât în rit latin, cât și în rit bizantin dar și cu momente de destindere și vizitarea orașului Timişoara. Tinerii au plecat entuziaşti că au avut ocazia să înveţe lucrui noi, să lege noi prietenii şi să împărtpşească din experienţa lor dar totodoată asumându-şi angajamentul transmiterii mai departe a bucuriei de a face parte din marea familie a Acţiunii Catolice.