duminică, octombrie 21, 2012

Înscăunarea PF Cardinal Lucian în biserica Sfântul Atanasie din Roma


20.10.2012, Roma (Catholica) - În luna februarie a.c., în urma Consistoriului Ordinar, Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 noi Cardinali, printre care şi PF Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În cadrul Sfintei Liturghii, la fel ca fiecare nou Cardinal, PF Lucian a urcat la altarul Confesiunii Sf. Apostol Petru unde i s-a încredinţat bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de Cardinal, având încrustate figurile Sf. Petru şi Pavel, şi o stea ce o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria, precum şi decretul de numire unde este specificat numele bisericii al cărui titular devenea, şi anume biserica Sf. Atanasie din Roma.
Momentul intrării în biserica Sf. Atanasie s-a petrecut în cadrul rânduielii Vecerniei din ziua de 8 octombrie. La intrarea în marea biserică, PF Cardinal Lucian a fost întâmpinat de către actualul rector al Colegiul Grec din Roma şi paroh, rev. Mons. Manel Nin, şi de către Mons. Malvestiti Maurizio, subsecretarul Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene. Au participat şi Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Răsăritene, Cardinalul Leonardo Sandri; Preafericirea Sa Sviatoslav Şevciuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Ucrainene; Episcopii Petru Gherghel de Iaşi, Florentin Crihălmeanu de Cluj-Gherla, Virgil Bercea de Oradea, Alexandru Mesian de Lugoj, Claudiu Pop al Curiei Arhiepiscopale; rectorul Colegiului Pio Romeno, pr. Gabriel Buboi; excelenţa sa Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun; numeroşi preoţi, credincioşi, studenţi în Cetatea Eternă, cu toţii împărtăşind harul momentului istoric pentru Biserica Română Unită şi pentru întregul neam românesc.


După rugăciune, Preafericirea Sa Lucian a mulţumit Sfântului Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, exprimându-şi bucuria pentru faptul că Biserica Greco-Catolică din România a fost învrednicită de preţuirea Bisericii Romei, spunând: “nu este pentru mine bucurie mai mare decât aceasta, după teroarea comunistă de care am suferit în România, pentru a păstra intactă comuniunea cu Urmaşul lui Petru, conştienţi fiind că astfel rămânem credincioşi Mântuitorului. Purpura mă înveşmântează şi odată cu mine întreaga Biserică Greco-Catolică, ca o veşnică amintire a mărturiei de credinţă”. La încheierea ceremoniei, ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun a înmânat Preafericirii Sale Lucian însemnele Ordinului Naţional “Steaua României” în grad de cavaler. Distincţia acordată, a spus Cardinalul, “este o recunoaştere a poziţiei clare, ferme, de neclintit, adoptată întotdeauna de Biserica noastră în favoarea adevărului şi a credinţei, şi, deci, în slujba ţării”. Seara s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de Congregaţia pentru Bisericile Orientale în saloanele Colegiului grec, în onoarea Preafericirii Sale Lucian. (după un material semnat de pr. Marius Cerghizan pentru BRU.ro; fotografii: Arhiepiscopia Majoră)

Sursa BRU.ro

Niciun comentariu: