duminică, martie 06, 2011

Sâmbătă, 12.02.2011, Protopopiatul Târgu Mures a găzduit o primă serie de evenimente desfăsurate sub egida Anului Familiei si al Sacramentului Căsătoriei, care se vor derula si în alte protopopiate ale Arhieparhiei de Alba Iulia si Făgăras. Idea centrală este aceea a prezentării si dezbaterii caracteristicilor definitorii, particularitătilor si aspectelor problematice a Sfintei Taine a Căsătoriei si implicit a familiei crestine, tuturor preotilor Arhieparhiei. Astfel, această primă întâlnire de la Tg. Mures a grupat preotii din protopopiatele Târgu Mures, Iernut, Sărmas si Râciu.
Seria evenimentelor a început în biserica parohială (Tg. MuresII) a părintelui protopop Fodor Dan la ora 10,00 cu slujba Sfântului Maslu, fiind a doua zi după Ziua Mondială a Bolnavului. Slujba a fost prezidată de pr. Ioan Fărcas, vicar mitropolitan si protopop al Blajului, care i-a avut alături în celebrare pe părintii protopopi si pe preotii celor patru protopopiate, iar ca invitati pe pr. William Bleiziffer, vicar mitropolitan si profesor de drept canonic la Blaj, si pe pr. Comsa Viorel, consilier mitropolitan si coordonator al Departamentului Personal al Mitropoliei Blaj.





După săvârsirea Sfântului Maslu si ungerea cu ulei sfintit a multimii credinciosilor prezenti, pr. prot. Ioan Fărcas a prezentat succint următorul moment, învitând pe toti cei prezenti, atât clerici cât si laici, să asiste la prezentarea materialului despre Sacramentul Căsătoriei si familia crestină, prezentare făcută de pr. William Bleiziffer, profesorul de drept canonic al Facultătii de Teologie Greco-Catolică din Blaj si totodată presedinte al Tribunalului Ordinar (de a doua instantă în cauze matrimoniale) al BRU.

În prezentarea sa, pr. Bleiziffer s-a referit mai întâi la conceptul de căsătorie prezentat în dreptul roman, expunând definitia căsătoriei dată de juristul Modestin (sec. III i.C.), urmând ca mai apoi să aprofundeze conceptul de legătură matrimonială din punctul de vedere sacramental. Astfel, s-a arătat că unitatea si indisolubilitatea căsătoriei asa cum o întelege si prezintă Biserica Catolică se fundamentează pe texte scripturistice, căsătoria fiind o alianță indisolubilă dintre bărbat si femeie, după modelul unirii dintre Cristos si Biserica Sa.

La sfârsitul expunerii părintelui William Bleiziffer, câtiva credinciosi si preoti au pus întrebări si au ridicat probleme canonice de natură matrimonială, preponderente fiind cele ce vizează căsătoriile mixte, pr. profesor aducând clarificări punctuale bine fundamentate canonic.
În încheierea acestui moment pr. protopop Fodor Dan a multumit celor prezenti si le-a dăruit câte o carte de meditatii „Fie Voia Ta”.

După prânzul oferit de protopopiatul gazdă la sediul protopopial, a urmat un alt moment în care preotii, protopopii si invitatii au avut ocazia să aprofundeze tematica referitoare la Sacramentul Căsătoriei si familia crestină.Tot atunci, pr. protopop Ioan Fărcas, vicar mitropolitan si profesor de teologie liturgică la Blaj, a făcut un excurs în liturgisirea si celebrarea Vecerniei, insistând asupra unor detalii ce insotesc obtinerea unei mai bune uniformizări rituale.În încheiere s-au prezentat si analizat si alte teme pastorale si liturgice.


Poze pe bru.ro

Niciun comentariu: