vineri, iunie 11, 2010

Cardinalul Alexandru Todea


În organizarea Protopopiatului Tg Mureş, sâmbătă, 5 iunie 2010, cu începere de la orele 10, Biserica Buna Vestire a fost neîncăpătoare. Motivul l-a constituit evocarea figurii Cardinalului Alexandru Todea, figură emblematică a bisericii noastre, mărturisitor al credinţei strămoşeşti până la sfârşitul vieţii.

Numele Cardinalului Alexandru Todea s-a imprimat în memoria noastră şi în istoria poporului nostru ca un simbol al curajului, al dârzeniei şi al rezistenţei în faţa greutăţilor, a surghiunului şi a răului.

Anii pe care i-a trăit în detenţie, în domiciliu forţat sau supravegheat, în suferinţă şi clandestinitate, ca şi anii de tăcere acuzatoare în faţa nedreptăţilor cauzate de cei care ar fi trebuit să se comporte măcar ca oameni dacă nu ca fraţi, s-au transformat în glas puternic şi instrument de evanghelizare pentru Biserică şi neam.

Jertfa adusă pe altarul Bisericii şi al ţării noastre, care vine să completeze numărul celor 12 mari apostoli ai credinţei şi iubirii faţă de Cristos, Biserică, Sfantul Parinte şi popor, se adaugă la jertfa răscumpărătoare a lui Cristos, care murind a dat viaţă lumii, prin învierea sa glorioasă. O speranţă vie aprinsa şi un gând de recunoştinţă în sufletul nostru şi al celor ce cred în Cristos, în Biserică şi în iubirea jertfitoare .

Programul a început cu Liturghia Arhierească pontificată de PS Vasile care a și evocat la predica personalitatea Cardinalului Alexandru Todea , după care a urmat rânduiala parastasului.

În continuare au urmat discursurile domnului profesor universitar Cornel Sigmirean, Pr. Ioan Fărcaș, vicar mitropolitan și protopop al Blajului, și al Pr. Sabau Liviu, protopop onorar de Tg. Mureș, care au creionat uriașa personalitate a Cardinalului.

Numărul mare al credincioăilor prezenți la aceasta comemorare arată respectul și dragostea față de cel care a fost un model de statornicie a mărturisirii credinței și de devotament față de Biserica încredințată de Isus lui Petru și urmașilor lui: Cardinalul Alexandru Todea.



Vizualizati si postarea de pe siteul BRU

Biografie

Niciun comentariu: